Trafficking - Smuggling
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει μεγάλη εμπειρία και πρωτίστως στην «πρώτη γραμμή» στον τομέα της προστασίας & αρωγής των παιδιών-θυμάτων /δυνητικών θυμάτων εμπορίας. Οι δράσεις, που υλοποιεί ο Οργανισμός αφορούν:
- στην άμεση κοινωνική επέμβαση
- στην παροχή ασφαλούς περιβάλλοντος διαβίωσης & ψυχολογικής, ιατρικής και υλικής στήριξης
- στην πρόληψη του φαινομένου
- στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων
- στην ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω εκστρατειών ενημέρωσης
- στη συνεργασία με το γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της Εμπορίας, με άλλους εθνικούς και διεθνείς εταίρους, με διεθνείς οργανισμούς καθώς και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις
Δράσεις με στόχο την προστασία παιδιών θυμάτων Trafficking - Smuggling
Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
Η Γραμμή λειτουργεί σε 24ώρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και στελεχώνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους επαγγελματίες, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Δέχεται και προωθεί στις αρμόδιες αρχές ανώνυμες και επώνυμες αναφορές και πραγματοποιεί επιτόπιες παρεμβάσεις σε περιπτώσεις παιδιών, που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι απόρρητες και δεν καταγράφονται, ενώ οι κλήσεις είναι δωρεάν από σταθερά και κινητά τηλέφωνα.
Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
Το 116000 είναι η Ευρωπαϊκή Γραμμή έκτακτης ανάγκης για παιδιά που αγνοούνται (μεταξύ των οποίων και δυνητικά θύματα εμπορίας). Σήμερα η γραμμή αυτή λειτουργεί στα ακόλουθα κράτη-μέλη: Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Μάλτα, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κροατία και Τσεχία. Επίσης λειτουργεί και στα εξής μη κράτη-μέλη: Ελβετία, Αλβανία και Σερβία. Η Γραμμή 116000 λειτουργεί όλο το 24ωρο και η κλήση είναι δωρεάν από σταθερά και κινητά. Η Γραμμή 116000 στελεχώνεται από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους κατάλληλα εκπαιδευμένους, ώστε να προσφέρουν υποστήριξη σε γονείς παιδιών που αγνοούνται, να λαμβάνουν πληροφορίες από τους πολίτες σχετικά με ένα παιδί που αγνοείται και να έρχονται σε επαφή με τις αρμόδιες Αρχές σε κάθε περίπτωση, σε άμεση συνεργασία με την Αστυνομία.
Πιλοτικός Κόμβος Ενημέρωσης για την Εμπορία Παιδιών 116000 - INFO DESK
Ο κόμβος, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2014 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «VICTOR», δέχεται καταγγελίες, παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης σε παιδιά θύματα/δυνητικά θύματα εμπορίας, παρέχει υπηρεσίες παραπομπής σε συνεργαζόμενους φορείς, ενημερώνει το κοινό και προωθεί στοχευμένες δράσεις που απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες ατόμων, με στόχο την ευαισθητοποίηση και πρόληψη του φαινομένου.
To INFO DESK, που βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 που διαχειρίζεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού», προωθείται ως καλή πρακτική στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111
Η Γραμμή 116111 λειτουργεί σε 24ώρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και στελεχώνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους ψυχολόγους. Παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι απόρρητες και δεν καταγράφονται, ενώ οι κλήσεις είναι δωρεάν από σταθερά και κινητά τηλέφωνα.
Το Σπίτι του Παιδιού
«Το Σπίτι του Παιδιού» αποτελεί ένα Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, θύματα κακοποίησης, παραμέλησης ή ενδοοικογενειακής βίας, παιδιά θυματοποιημένα, εμπλεκόμενα σε περιστατικά bullying και γενικά παιδιά που έχουν εκτεθεί πρόσφατα ή παλαιότερα σε έντονες ψυχοτραυματικές εμπειρίες και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, προσαρμογής ή συμπεριφοράς. Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας αναλαμβάνει τη σφαιρική και ολόπλευρη διαγνωστική αξιολόγηση και θεραπευτική προσπέλαση των πολύπλοκων διαταραχών, που τα παιδιά - θύματα αντιμετωπίζουν, ενώ παράλληλα υποστηρίζει συμβουλευτικά τους γονείς/φροντιστές των παιδιών αυτών.
Φιλοξενία παιδιών θυμάτων
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί συνολικά 11 Σπίτια για παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας. Δέχεται αιτήματα φιλοξενίας για, μεταξύ άλλων, παιδιά θύματα εμπορίας και παράνομης διακίνησης από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου,κοινωνικές υπηρεσίες και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Στη διάρκεια της φιλοξενίας τους τα παιδιά, θύματα εμπορίας, χαίρουν πλήρους κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» παράλληλα, υλοποιεί δράσεις και συνεργάζεται με φορείς για την ανεύρεση της οικογένειας του παιδιού, τον ασφαλή επαναπατρισμό του και τη συνοδεία του στη χώρα καταγωγής του, με γνώμονα πάντοτε το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.
Δράσεις με στόχο την πρόληψη του φαινομένου Trafficking - Smuggling
Διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης στα σχολεία
Στον τομέα της πρόληψης, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιεί διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες.
Οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται από ομάδα εξειδικευμένων Ψυχολόγων και με τη χρήση εργαλείων κατάλληλα προσαρμοσμένων στις ηλικιακές και αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών. Στα εργαλεία αυτά συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων: κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, βιωματικά δρώμενα και χρήση νέων τεχνολογιών. Μία από τις θεματικές που αναπτύσσονται είναι και το Trafficking – Smuggling.
Το βασικό πρόγραμμα που υλοποιείται είναι το «Real Life Stories: Εμπορία-Εκμετάλλευση παιδιών»
Το Πρόγραμμα με τίτλο «RealLifeStories», εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), περιλαμβάνει ιστορίες που βασίζονται στο μοντέλο και τις αρχές της «Βιβλιοθεραπείας».
Ο ψυχολόγος αφηγείται μια δομημένη κατασκευασμένη ιστορία σε ομάδα μαθητών και μαθητριών. Πρόκειται για σύγχρονες ιστορίες, οι οποίες συμβάλλουν στη γνωστική κατανόηση και στη συναισθηματική βίωση, τόσο του ίδιου του εαυτού του μαθητή, όσο και του περιβάλλοντα κόσμου του. Η ιστορία σχετίζεται με την εμπορία-εκμετάλλευσης παιδιών. Αναφορικά με την μεθοδολογία υλοποίησης, το Πρόγραμμα υλοποιείται με την αφήγηση ιστοριών και βασίζεται στην θεωρία του παιδαγωγικού κονστρουκτιβισμού και στο μοντέλο ανάπτυξης Δεξιοτήτων Ζωής (Life Skills) με έμφαση στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης των παιδιών.
Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών για το φαινόμενο της παιδικής εκμετάλλευσης και εμπορίας. Συγκεκριμένα μέσα από την ιστορία επιχειρείται τα παιδιά να αντιληφθούν το ευρύ φάσμα της παιδικής εκμετάλλευσης με έμφαση στην επαιτεία, την καταναγκαστική εργασία, την παραμέληση καθώς και στην σωματική και συναισθηματική κακοποίηση.
Μέσα από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα οι μαθητές/ μαθήτριες αναμένεται:
- Να μπορούν να αναγνωρίζουν τα εν λόγω φαινόμενα.
- Να μπορούν να προστατεύονται άμεσα από συνθήκες κακοποίησης και εμπορίας-εκμετάλλευσης.
- Να είναι σε θέση να αντιληφθούν τον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού που βιώνει βία.
- Να αναγνωρίζουν τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος «Catch and Sustain» (βλ. παρακάτω), «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δημιούργησε εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά, το οποίο αποτελεί μια δέσμη εκπαιδευτικών εργαλείων ενδυνάμωσης ευάλωτων παιδιών μέσω της επεξήγησης του κόσμου τους με τους δικούς τους όρους, το δικό τους παρελθόν και το δικό τους παρόν, καθώς και εμψύχωσης όλων των παιδιών να κατανοήσουν το φαινόμενο της Εμπορίας και να γίνουν πολλαπλασιαστές της εμπειρίας αυτής. Τα εργαλεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως στα ελληνικά σχολεία.
Εκστρατείες Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης
«To Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου VICTOR (βλ. παρακάτω) προχώρησε:
- στη δημιουργία 2 τηλεοπτικών spot με έμφαση στην πρόληψη και τη μείωση της ζήτησης, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την εμπορία ανθρώπων, και ειδικότερα παιδιών. Τα spot αυτά προβάλλονται, μεταξύ άλλων, σε τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας
- στη δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας και στην υλοποίηση στοχευμένων δράσεων προώθησης των μηνυμάτων ευαισθητοποίησης μέσω χρήσης των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης
- στη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων σε σημεία ενδιαφέροντος όπως πχ αεροδρόμια, σχολεία και αστυνομικά τμήματα
- σε συμμετοχή σε πλήθος εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση του κοινού
Υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με ευρωπαίους εταίρους, υλοποίησε τα παρακάτω έργα στο πεδίο της εμπορίας παιδιών. Πιο συγκεκριμένα:
VICTOR - Victims of Child Trafficking: Our Responsibility (2013-2015)
Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας στην περιοχή της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης μέσω της εκπαίδευσης προσωπικού στο πεδίο της αναγνώρισης των θυμάτων/δυνητικών θυμάτων εμπορίας, της δημιουργίας δομών σταθερής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στην ευρύτερη περιοχή και της ευαισθητοποίησης του κοινού. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις στην Ελλάδ:
- εκπαίδευση 170 επαγγελματιών, δομημένη σε τέσσερις εξειδικευμένες ομάδες εργασίας: ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί και επαγγελματίες υγείας, αστυνομικοί και εισαγγελείς και δικαστές.
- εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού διττής φύσεως (ευαισθητοποίηση / μείωση ζήτησης)
- δημιουργία κόμβου ενημέρωσης (Info Desk)
CATCH & SUSTAIN (2013 -2015)
Στο πλαίσιο του έργου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεισέφερε στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, με σκοπό αφενός την ενδυνάμωση επαγγελματιών στο πεδίο της αντιμετώπισης και πρόληψης της εμπορίας και αφετέρου την ενημέρωση ανηλίκων που διαβιούν σε συνθήκες ευαλωτότητας με απώτερο στόχο την πρόληψη της θυματοποίησης των παιδιών αυτών.
HELIOS - Hellenic Integration Support for Beneficiaries of International Protection
Η παροχή ιατρικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα είναι μία από τις σημαντικές δράσεις του Οργανισμού. Σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) και την υποστήριξη του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ε.Ε #AMIF #DGHOME #EUHomeAffairs «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεχίζει να συμβάλλει στην παροχή ολιστικής ιατρικής φροντίδας σε παιδιά με αυξημένες ιατρικές ανάγκες και τις οικογένειες τους.
Στο πλαίσιο του έργου «HELIOS- Hellenic Integration Support for Beneficiaries of International Protection» ο Οργανισμός υποστήριξε 189 παιδιά με αυξημένες ιατρικές ανάγκες και παράλληλα πραγματοποιήθηκαν 4.037 ιατρικές και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις (Μάιος έως Νοέμβριος 2020).
Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούσαν σε παροχή παιδιατρικής φροντίδας στο σπίτι, ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη, φυσιοθεραπεία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική, συνδρομή σε ιατρικές συμβουλές και διαγνωστικές εξετάσεις, εκπαίδευση των γονέων σχετικά με τον χειρισμό των ιατρικών θεμάτων των παιδιών τους, διακομιδές από/προς νοσοκομεία.
Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και θύματα εκμετάλλευσης Παιδιά
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» τον Οκτώβριο του 2010 προχώρησε στη δημιουργία του Κέντρου Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα & θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά, το οποίο υλοποιεί δράσεις που στοχεύουν:
- στην ανάπτυξη σταθερών δομών συνεργασίας με κρατικούς και μη κρατικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
- στην προώθηση των κόμβων ενημέρωσης (Info Desks -116000) στις χώρες της περιοχής
- στην πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων για την παροχή τεχνικής υποστήριξης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας
- στη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων με στόχο την κατανόηση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Το πιο πρόσφατο εξ’ αυτών με θεματική: «Missing Children in the Context of Child Trafficking», έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο 2014, με τη συμμετοχή εκπροσώπων διεθνών φορέων όπως: GRETA, Συμβουλίου της Ευρώπης, OSCE, ICMEC, MCE και IOM.
Συνεργασία με άλλους φορείς
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάζεται στενά με:
- το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας
- Το Γραφείο της Ευρωπαίας Συντονίστριας για την Καταπολέμηση της Εμπορίας
- Άλλους αρμόδιους εθνικούς και διεθνείς, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς
Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής και με στόχο τη συνδιαμόρφωση αποτελεσματικής πολιτικής, υποβάλλει αναφορές, υπομνήματα και προτάσεις όπως προκύπτουν μέσα από την εμπειρία στο πεδίο.